Hvad er en VPN forbindelse?

Hvad er VPN? Du har mest set eller hørt om sammensætningen af disse tre bogstaver før. Men hvad står de for? Hvad betyder VPN? Hvad i alverden er VPN? Og hvorfor er det overhovedet vigtigt at vide? Lad endelig os forklare, hvad VPN betyder – og ikke mindst – hvorfor det er vigtigt at vide, hvad VPN er, og hvad det kan bruges til.

Hvad betyder VPN?

Før vi begynder på selve forklaringen af, hvad VPN betyder, og hvad VPN er, så er vi nødt til at kigge på noget andet først. På en helt almindelig internetforbindelse – det kan være fra din computer, fra din telefon eller fra din tablet – findes der en unik IP-adresse. IP-adressen forklarer, hvad det er for en enhed, der er på internettet, og du får den via din internetudbyder. Dermed kan denne bruges til at identificere dig, når du surfer rundt på nettet.

Din IP-adresse bliver gemt, hver gang du besøger en hjemmeside. Og fordi din IP-adresse er unik, så er det nemt at følge dig rundt på nettet – og finde ud af, hvor du har været. IP-adressen skal bruges til at godkende din adgang til den server, hvor siden er gemt på, som du ønsker at besøge. Og på en helt almindelig internetforbindelse, som den du har derhjemme, eller den, der findes på din telefon, når du bruger mobildata, er din IP-adresse, som er tilgængelig for alle.

Denne tilgængelighed gør dig potentielt sårbar over for hackere og andre ubehagelige typer, som der findes mange af online. Dette er, fordi disse med din IP-adresse har en direkte vej mellem internettet og din brugte enhed. Kriminelle elementer online kan herigennem opfange og stjæle oplysninger om dig, mens du navigerer rundt på nettet. Og er du rigtig uheldig, så kan de observere dig live og følge med i, hvad du f.eks. indtaster.

Anonymitet på internettet er derfor en god måde at undgå disse kriminelle elementer på. Og det er så her, at vi endelig kommer til, hvad VPN er for noget.

VPN er en softwareløsning – i form af et lille program eller en app – som du kan bruge, når du bevæger dig rundt på nettet. Med en VPN kan du navigere anonymt rundt på nettet, hvilket gør dette privat og meget mere sikker. En VPN krypterer nemlig din internettrafik, så eventuelle hackere – og din internetudbyder – ikke kan følge med i, hvad du foretager dig, når du er online.

VPN er en forkortelse, der står for Virtual Private Network.

Hvad er VPN
Hvad er en VPN forbindelse? Sådan virker en VPN forbindelse

Sådan gør en VPN det sikkert at færdes online

En aktiv internetforbindelse via en VPN gør dig som nævnt anonym online. Dette gør VPN-forbindelsen ved at sende hele din internettrafik igennem en sikret server. Denne server vil ikke gemme din IP-adresse, når du besøger en hjemmeside, og den server, som hjemmeside er placeret på, vil heller ikke kunne gemme din IP-adresse, da den eneste info, der er tilgængelig, er navnet på den sikre server. Dermed er det også kun dette navn, der vil kunne gemmes. Alt imens er du og din IP-adresse helt og aldeles anonym.

Derudover så vil al data, som der sendes frem og tilbage mellem dig og den sikrede server – samt al data der sendes frem og tilbage mellem den sikrede VPN-server og andre servere – være krypteret. Og dermed bliver det endnu sværere for uvedkommende at komme til din IP-adresse og dine data, da de til at begynde med slet ikke kan komme ind på den sikrede server.

En VPN er altså et meget fikst lille program eller en god app at have adgang til. Af meget gode grunde, som du kan læse ovenfor, så det en rigtig god idé at bruge en VPN-forbindelse, hvis man vil færdes sikkert på nettet. Derfor anbefaler vi som hovedregel også, at du benytter en VPN, når du bruger internettet – både via din internetforbindelse derhjemme og via din telefon, når du er ude. Dermed kan du opnå en ekstra beskyttelse og føle dig sikker og tryg, når du surfer omkring på nettet. Dog er vi her også nødt til at nævne, at vil du have en god, stabil og ikke mindst sikker VPN-løsning, så er du nødt til at betale for det. Der er desværre ikke noget i dag, der er gratis.

Hvilken VPN-udbyder skal man vælge?

Der findes helt utrolig mange VPN-udbydere på markedet i dag. Som nævnt ovenfor er du nødt til at betale, hvis du vil have en god VPN-forbindelse. Og heldigvis er det ikke alverden, det koster. Om måneden koster en god VPN-forbindelse som regel mellem 20 og 80 kr.

Langt de fleste VPN-udbydere giver dig adgang til sikrede VPN-forbindelser via et lille, men brugervenligt program eller en app, som du installerer på din enhed. Det er så via brugen af dette program, at du kan tilslutte enheden til en sikret VPN-server, så du sikkert og anonymt kan surfe rundt på nettet.

Afhængig af VPN-udbyderen kan du få diverse ekstra funktioner, der gør oplevelsen bedre, mere sikker osv. De mest udbredte og populære funktioner er dobbeltkryptering, sikkerhedsscanninger og blokering af reklamer.

Se vores top 5 bedste VPNs

Hvad end du ender med at vælge for en VPN-udbyder, så sørg for at vælge en, der får gode anmeldelser for sin sikkerhed. Sikkerhed er den primære grund til at benytte en VPN-forbindelse, så denne skal være i top. Andre funktioner, som det kan være en idé at holde øje med, er båndbredde og muligheden for at være flere brugere på en gang. Disse er især nyttige, hvis du – og andre i husstanden – vil bruge VPN-forbindelsen til at streame film og serier.

Skriv en kommentar