Sådan gør du din færden på internettet sikker med VPN og SSL

 Aldrig før har vi brugt internettet så meget, som vi gør nu. Den øgede brug af internettet i vores hverdag øger samtidig også risikoen for forsøg på hackerangreb og phishing, som i værste fald enten stjæler dine personlige oplysninger eller penge fra din bankkonto. Derfor er det nødvendigt at være opmærksom på, hvordan du gør din færden på internettet mere sikker. 

Der er heldigvis en del, du kan gøre for at undgå adgangskoder, der bliver stjålet eller en låst computer. Hvordan du i højere grad gør din færden sikker, guider vi dig til herunder.  

sikker-færden-på-internettet-med-SSL-og-VPN
SSL & VPN

Brug en VPN

Hvis du gerne vil surfe mere sikkert og privat på internettet, bør du få en VPN . Det er et lille program eller en app, som tillader dig at tilgå internettet via en krypteret forbindelse. Det betyder, at din internetudbyder og hackere ikke kan følge med i, hvad det er, du laver på nettet. 

Det foregår ved, at VPN-forbindelsen sender din trafik på internettet gennem en sikker server. Besøger du derfor f.eks. en hjemmeside eller en webshop, bliver din enheds IP-adresse ikke gemt – det gør IP-adressen på serveren, du er koblet op til. Din færden på nettet kan derfor ikke føres tilbage til dig, da du ikke kan identificeres på den IP-adresse, som serveren har. 

Det vil det kunne, hvis ikke du benytter dig af en VPN.

Benyt kun hjemmesider med SSL-certifikat

Når du besøger en hjemmeside, har du måske lagt mærke til, at den enten har en hængelås i menulinjen eller en tekst, hvor der står, at forbindelsen ikke er sikker. Besøger du en hjemmeside, hvor det sidstnævnte er tilfældet, betyder det, at du besøger en HTTP-hjemmeside. Sådan en hjemmeside er ikke krypteret, hvilket gør det muligt for hackere og andre med dårlige intentioner at opsnappe de data, du sender ved at besøge og bruge hjemmesiden. 

Når en hjemmeside modsat har en hængelås ud for URL’en betyder det, at den benytter et SSL-certifikat, som er en protokol, der sikrer, at alt data mellem din computer og hjemmesiden, du besøger, bliver krypteret og dermed ikke kan opsnappes af andre, som måske sidder og følger med i din færden på internettet. Besøg derfor altid kun hjemmesider, der benytter SSL-certifikat. 

Tryk ikke på pop-up reklamer 

Når du surfer rundt på internettet, har du sikkert nogle gange oplevet, at der dukker en pop-up reklame op i ny og næ. Disse reklamer kan være helt harmløse, men de kan også indeholde links, som giver hackere og virus adgang til din computer. Derfor bør du aldrig klikke på en pop-up reklame, men i stedet sørge for at blokere for alle reklamer i din browser. Der er mange guides på nettet til, hvordan du gør det afhængigt af, hvilken browser du benytter.  

Undgå så vidt muligt offentlige netværk 

På åbne offentlige netværk er det muligt for alle i nærheden at koble sig på. Åbne netværk finder man ofte i lufthavne, hoteller, cafeer og i offentlig transport. Her er det helt gratis at logge sig på. Men, det kræver stor forsigtighed at logge sig på disse netværk, da man ikke ved, hvem der sidder og lurer med. Du bør derfor ikke logge på din netbank eller andre steder, hvor det vil have store konsekvenser, hvis dine personlige oplysninger blev opsnappet. 

Du kan sagtens logge på et offentligt netværk, uden det har konsekvenser, så længe du bare tænker over, hvad du benytter netværket til. Alternativt kan du benytte netværket med en VPN som beskrevet ovenfor. Så er din færden sikker og krypteret, uanset hvad du vælger at benytte netværket til. 

Skriv en kommentar