Windscribe
Anmeldelse marts 2025
Fordele
Stærk sikkerhed og no-logging politik
Hurtige servere til gaming og streaming
WINDFLIX-funktion til Netflix USA
Ulemper
Varierende hastigheder på nærliggende servere
Begrænset adgang til ikke-USA streaming
Hvad vi fandt af for og imod brugen af Windscribe VPN
Herover finder du en hurtig oversigt over positive og negative elementer ved Windscribe.
Windscribe er en yderst populær VPN-løsning, og det er nok ikke mindst på grund af den store datamængde, som man får med den gratis udgave af VPN-tjenesten. Men også den fuld – betalte – udgave klarer sig rigtig godt på markedet, og her er det især respekten for brugerens privatliv, der gør Windscribe til en meget populær VPN-løsning.
Windscribe leverer en rigtig god beskyttelse
Windscribe leverer en effektiv beskyttelse af ens internetforbindelse via en stærk AES 256-bits kryptering, der er baseret på enten IKEv2 eller OpenVPN. Her anbefales det dog i høj grad at bruge OpenVPN, da denne er blevet skabt i fuld åbenhed, så her er man sikker på, at der ikke er blevet gemt nogen overraskelser dybt i koden. Derudover understøtter krypteringen Perfect Forward Secrecy, der giver brugeren en helt ny krypteringsnøgle for hver ny session, der påbegyndes.
Apps og programmerne til selve VPN-forbindelsen har også en indbygget firewall, der automatisk blokerer enhver anden trafik end lige præcis den, som går igennem VPN-forbindelsen. Dette har til formål at forhindre data-leaks, og ifølge Windscribe selv er dette bedre og mere effektivt end en kill-switch, som bruges af rigtig mange af konkurrenterne. Derudover har Windscribe naturligvis en automatisk kill-switch, der kan aktiveres, og som lukker for internetforbindelsen, hvis VPN-forbindelsen skulle blive afbrudt.
Men Windscribes glansnummer, når det kommer til sikkerhed, er R.O.B.E.R.T. Dette er et helt nyt DNS-baseret værktøj, der lader brugeren blokere for reklamer, malware, tracking, gambling, fake news, clickbait og mange flere. Og med dette værktøj kan man som bruger selv vælge, hvad man vil blokere. Man kan f.eks. vælge at tillade gambling, hvis man godt kan lide at spille f.eks. poker online, men samtidig kan man vælge at blokere for malware, fake news og clickbait.
Windscribe går et skridt videre i beskyttelsen af dit privatliv
Windscribe fortæller gerne om deres meget strenge no logging-politik, der betyder, at virksomheden ikke gemmer på dine informationer. Det er kun i forbindelse med databrugen hos gratisversionen, at der bliver gemt informationer om netop brugen af data.
Af systemmæssige årsager bliver der momentant gemt info omkring båndbredde, server, tid brugt online og antal enheder brugt, men disse bliver gemt i servernes RAM, og de bliver derfor automatisk slettet i samme øjeblik, som brugeren afslutter sin VPN-forbindelse. Windscribe gør intet for efterfølgende at indsamle eller beholde disse data, og disse forsvinder derfor igen.
Windscribe erklærer da også, at der ingen informationer gemmes, og at virksomheden derfor ikke kan bruge eller dele informationer om sine brugere, netop fordi de ingen info har om disse. Windscribe er gået så langt som at offentliggøre, hvor mange gange virksomheden er blevet beordret til at videregive informationer fra deres servere og optegnelser til myndighederne eller pga. DMCA (Digital Millennium Copyright Act) i løbet af en årrække. Her fremviser de også klart, at de aldrig har været i stand til at følge disse ordrer, da de ingen informationer har haft, som de kunne dele.
Dette er en dejlig forfriskende åbenhed og en god tilgang at have til beskyttelsen af deres brugeres privatliv. Det eneste, der kunne gøre det bedre, var, hvis virksomheden lod en uafhængig tredjepart gennemgå Windscribes systemer og procedurer for endeligt at be- eller afkræfte, at de virkelig lever op til det, som de lover. Noget, som visse konkurrenter som NordVPN og VyprVPN allerede har gjort.
Men det skal samtidig bemærkes, at man hos Windscribe kan få en gratis VPN-forbindelse med op til 2 GB om måneden, helt uden at man skal opgive sin e-mailadresse eller nogen anden form for personlig information. Så medmindre man vil streame meget eller skal downloade store mængder data, så tilbyder Windscribe en rigtig god og sikker VPN-forbindelse helt gratis. Og det er helt uden, at de kræver nogen form for info omkring brugeren.
Windscribe har gode, men ustabile hastigheder
En VPN-forbindelse via Windscribe leverer som hovedregel nogle rigtig gode hastigheder, der sagtens kan bruges til streaming af film og videoer i Full HD og til download og upload af store mængder data (langt de fleste servere understøtter P2P). Derudover er det både nemt og hurtigt at få tilslutning til den ønskede server – lige meget hvor i verden denne måtte være. Dog er der en tendens til, at det lige tager nogle sekunder længere at tilslutte til en server ved brug af OpenVPN krypteringen sammenlignet med IKEv2 krypteringen. Men det er slet ikke på et niveau, der er til gene.
Der er ingen problemer med latens, når der er opnået tilslutning til en given server, og alle servere er også placeret der, hvor de er angivet til at være. Windscribe serverne leverer som hovedregel en rigtig god ydelse, der sagtens kan bruges til streaming og downloads, og den lave latens gør det også muligt at foretage online-gaming via deres servere.
Et problem er dog, at der kan opleves utrolig stor forskel på servere, der er meget tæt på hinanden. En server i Tyskland fungerer præcis, som den skal, men skifter man så til en server i nærheden, så kan man opleve, at denne har en kraftig reduceret ydeevne. Selvom det indikeres, at den virker optimalt. Så skal du bruge en given server til streaming, gaming eller download, så er det en rigtig god idé at teste den, så du er sikker på, at den faktisk yder det, som den lover.
Windscribe har problemer med geo-blokering. Bare ikke når det gælder Netflix
Netflix – især i USA – er notorisk svær at få adgang til, da man her benytter den mest omfattende geo-blokering for en streaming-tjeneste på markedet. Dette er også grunden til, at mange VPN-udbydere ikke direkte siger, at man kan bruge deres VPN-forbindelse til at få adgang til Netflix i USA. Måske kan VPN-forbindelsen give adgang i dag, men Netflix kan have opdateret deres geo-blokering i morgen, og så kan man måske ikke længere få adgang.
Hos Windscribe er det anderledes. Her proklamerer man højt og tydeligt, at deres VPN-løsning giver adgang til Netflix i USA. Man får sågar en virtuel destination i sin serveroversigt, der hedder WINDFLIX US, og via denne kan man få adgang til amerikansk Netflix uden at skal vælge den rette server. Dette klarer funktionen helt selv.
Med dette i tankerne er det derfor meget underligt, at Windscribe til tider kan have meget store problemer med at forbigå andre streaming-tjenesters geo-blokeringer, da disse alt andet lige burde være nemmere at håndtere. Især har VPN-forbindelsen problemer med BBC iPlayer i Storbritannien.
Windscribe gør det overordnet set rigtig godt
Windscribe leverer en rigtig god VPN-løsning, der har retmæssig fokus på brugerens sikkerhed og privatliv. Serverne er mange og godt spredt ud over hele verden, og de leverer gerne hastigheder og lav latens, der gør dem gode til streaming, gaming og download. De eneste problemer med Windscribe er de til tider meget ustabile hastigheder, som man ikke får information omkring, og det noget mystiske besvær, som VPN-forbindelsen kan have med at omgå geo-blokeringer af visse streaming-tjenester. Men disse er småting i forhold til det overordnede indtryk af VPN-udbyderen.