Geo-blocking: Sådan tilgår du et website, der er blokeret i Danmark

Ligegyldigt, hvor i verden du befinder dig, kan du risikere at komme forbi websites, der er blokeret i det pågældende land. Det gælder således også for Danmark, men bare rolig – med en VPN-klient kan du alligevel få adgang til dem.

Der findes adskillige grunde til, at websites opsætter en blokering, der gør det vanskeligt at tilgå dem fra specifikke lande. Du har garanteret forsøgt at tilgå DR TV fra udlandet, hvorefter du er blevet mødt af en disclaimer om, at du skal befinde dig i Danmark for at få adgang til indholdet.

Vi anbefaler NordVPN:

Geo-blocking - NordVPN

NordVPN

✔️Spar 68%
✔️Få 3 måneder gratis
✔️Den førende VPN-tjeneste

30 dages fuld tilfredshed eller pengene tilbage

dkk20/mnd

Det skyldes blandt andet, at vi betaler til DR gennem licensen, hvorfor det ikke er muligt at se indholdet, hvis ikke du bidrager. Det samme gør sig gældende i andre lande, omend der findes forskellige grunde til, at det kan være praktisk at blokere for adgangen fra specifikke områder.

Hvorfor blokere for hjemmesider?

Geo-blocking: Sådan tilgår du et website, der er blokeret i Danmark 1

Der findes mange grunde til, at hjemmesideejere vælger at blokere en hjemmeside. Du har ikke mulighed for at opsætte en blokering i forbindelse med køb af domæne – det gøres efterfølgende, hvor hjemmesideejeren tager stilling til, hvilke lande der skal blokeres.

Rettigheder

Flere hjemmesider bruger geo-blocking, som en blokering indenfor specifikke geografiske områder kaldes, fordi de ikke har rettigheder til at vise deres indhold i andre lande. Det gør sig eksempelvis gældende med Netflix, hvis amerikanske udvalg er langt større end i Danmark.

Det kan også gøre sig gældende med sport, nyheder og lignende, hvor opretshaveren ikke tillader, at det vises andre steder end i det specifikke land, websitet henvender sig til.

Politik

Ofte kan der ligge en politisk begrundelse bag en geo-blokering. Eksempelvis er det af politiske årsager vanskeligt at tilgå Twitter i Kina og Facebook i Sri Lanka, ligesom der er eksempler på, at Tyrkiet har blokeret for sociale medier for at undgå protester.

Loven

I visse lande er der love, der ikke tillader specifikke typer af indhold. I Storbritannien er der således restriktioner på brugen af porno, hvilket medfører, at brugere skal bekræfte deres alder, før det er muligt at tilgå hjemmesider med voksenindhold. Tyskland har haft blokeret YouTube grundet uoverensstemmelser i forbindelse med rettigheder.

Få adgang til blokeret indhold med en VPN-klient

Du kan nemt få adgang til blokeret indhold ved at benytte en VPN-klient. Det koster et bestemt beløb hver måned, men betyder, at du kan få adgang til indhold, der kun er tilgængeligt indenfor et begrænset geografisk område.

Det eneste, du skal gøre, er at vælge, hvilken VPN-service du vil have abonnement hos. Der findes flere på markedet, og de fleste kan det samme, men forskellen ligger i, hvor brugervenlige de er, hvor meget de koster, samt hvilke specifikke muligheder du har.

Dette indhold kan du få adgang til

Ligesom det er tilfældet med DR TV, er der flere lignende tjenester, der gør brug af geo-blokering for at begrænse adgangen for IP-adresser fra andre lande. Flere steder gemmer dog på godt indhold, som du forholdsvist nemt kan få adgang til.

Vice TV: Vice er berømte for deres fremragende, gratis indhold. Efter deres danske afdeling lukkede for et par år siden, er det dog ikke længere muligt at få adgang til det, da det kræver, at du logger på fra en amerikansk IP-adresse.

BBC: BBC iPlayer har masser af godt og underholdende indhold, der blandt andet inkluderer nyheder, sport, on demand-programmer og film. Det er kun tilgængeligt i Storbritannien, hvorfor du ikke kan få adgang, medmindre du anvender en VPN-klient.

Hulu: Hulu er en amerikansk streamingtjeneste, der stort set er ukendt i Danmark. Det skyldes, at den ikke er tilgængelig, da den er blokeret. Du kan dog få adgang til streamingtjenesten ved at benytte en VPN-klient.

Skriv en kommentar